În povestiri science fiction sau benzi desenate cu super-eroi, vederea cu “raze X” este abilitatea de a vedea prin obiecte fizice, la discreţia posesorului acestei superputeri. De departe cel mai faimos personaj înzestrat cu această capacitate este binecunoscutul și îndrăgitul Superman.
Deşi denumită vedere cu “raze X”, această putere are prea puţin de-a face cu efectul real al radiațiilor X. În schimb, este de obicei prezentată ca abilitatea de a vedea selectiv prin anumite obiecte ca şi cum acestea ar fi invizibile sau translucide, în scopul vizualizării unor obiecte sau suprafeţe care sunt ascunse de respectivul material.
Îndepărtându-ne de sfera science fiction-ului, abilitatea de a vedea obiecte ascunse în spatele zidurilor ar putea fi de nepreţuit în locuri periculoase sau inaccesibile, cum ar fi maşinării cu piese interioare în mișcare sau spații extrem de contaminate.

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology din Cambridge au găsit o modalitate de a face asta.

Un puls de lumină laser este emis spre un perete aflat de cealaltă parte a spațiului inaccesibil iar lumina împrăștiată este înregistrată de o cameră foto extrem de performantă. Fotonii vor fi reflectați de perete pe obiecte ascunse şi înapoi la perete, fiind împrăștiați de fiecare dată, până când o mică parte ajunge în cele din urmă la camera foto, fiecare la un moment de timp uşor diferit. Rezoluția deosebită a camerei și modificarea succesivă a poziției pulsului laser de durată foarte scurtă (50 femtosecunde), vor conduce ulterior la înregistrarea imaginii obiectului ascuns în spatele zidului.

Vă invit să vizualizați un material video pus la dispoziție de Nature Comunications, care explică sugestiv acest fenomen.

Advertisements