If Nature says it, then it’s official.

Se întâmplă de multe ori ca acele lucruri care ne plac mult, mult de tot să nu fie întocmai şi cele recomandate pentru sănătatea noastră.

Şi cum ciocolata este unul dintre lucrurile care ne plac mult, mult de tot, ne dorim fireşte să nu fie însoţită de mesaje de interdicţie.

Beneficiile ciocolatei au fost intens discutate în ultima vreme şi, conform statutului nostru de fizicieni dedicaţi domeniului bio, este bine să cunoaştem argumentele şi baza ştiinţifică ale acestor discuţii.

Cercetători din centre universitare prestigioase au investigat aceste aspecte şi au ajuns la concluzia că ciocolata aduce beneficii importante funcţionării inimii.

Studiile arată că consumul de cacao determină scăderea presiunii sangvine atât în timpul diastolei, când inima este relaxată, cât şi în timpul sistolei, când inima se contractă (Hooper 2008), acesta fiind un factor important în reducerea riscului apariţiei unor boli cardiovasculare sau a unui atac de cord.

Deasemenea, consumul de cacao a fost asociat cu diminuarea stresului oxidativ, creşterea concentraţiei de NO în sânge, protecţia celulară, îmbunătăţirea circulaţiei sangvine la nivelul creierului (Fisher 2006), conservarea funcţiilor cerebrale (Reznichenko 2005) şi îmbunătăţirea memoriei (Praag 2007).

Aceste beneficii se datorează unor compuşi fitochimici numiţi flavonoli. Importante studii peer-reviewed arată că aceşti compuşi prezenţi în cacao atenuează reactivitatea plachetelor sangvine,  îmbunătăţesc vasodilataţia şi presiunea sangvină cât şi răspunsul imun al organismului şi sistemul de apărare antioxidant (Schroeter 2006).

Un studiu publicat în PNAS arată că flavonolul care mediază efectele benefice asupra funcţiilor vasculare este (-)epicatechina (Schroeter 2006).

Pentru a afla cât mai multe detalii despre acest subiect, atent documentate şi cu referinţe specifice, vă invit să citiţi întreaga publicaţie de pe blogs.nature.com, aici:

THE SCIENCE OF CHOCOLATE