ELI (Extreme Light Infrastructure) este un proiect european în care sunt implicate aproape 40 de centre academice şi de cercetare din 13 state membre ale Uniunii Europene, menite să găzduiască cei mai performanţi laseri de mare putere la nivel mondial.

În viitorul apropiat se vor pune bazele a patru noi astfel de centre localizate în estul Comunităţii Europene. Primele trei vor fi situate în Praga (Cehia), Szeget (Ungaria) respectiv Măgurele (România) şi, conform proiectului, vor fi inaugurate în 2015.

În România, pilonul ELI de la Măgurele se va concentra asupra utilizării laserilor de mare putere în fizica nucleară. În acest scop se doreşte realizarea unei surse intense de radiaţii gamma prin cuplarea unui accelerator de particule de mare energie cu un laser de mare putere.

Această instituţie multidisciplinară va genera noi oportunităţi impresionante de a studia procesele fundamentale care au loc la interacţiunea dintre fotoni şi materie. Mai multe informaţii găsiţi aici.

Bineînţeles că pentru voi constituie şi o oportunitate semnificativă pentru a vă construi o carieră. Este important să vă fixaţi mereu ţeluri în viaţă şi să consideraţi toate şansele relevante pentru viitorul vostru profesional.

Keep this in mind!

 

Advertisements