Mulţi dintre voi nu s-au confruntat încă cu întortocheata şi sinuoasa muncă necesară pentru a scrie un articol ştiinţific. Dar va veni şi vremea aceea.

Alţii au gustat deja câte puţin din provocările acestei îndeletniciri iar unii poate deja au prins ceva experienţă şi pot considera că le pulsează în vene spiritul artistic.

O să vă întrebaţi desigur ce are de-a face arta cu ştiinţa… că rigurozitatea experimentelor, autenticitatea şi valoarea rezultatelor obţinute, interpretarea lor şi mai ales relevanţa pe care o au în contextul actual sunt pe primul loc, este un adevăr de necontestat. Dar oricine ştie că, pentru a împărtăşi toate acestea cu întreaga comunitate ştiinţifică, trebuie să-mi îmbrac creaţia, trebuie să transmit un mesaj clar şi convingător, trebuie să atrag atenţia şi să mă fac înţeles. Şi asta cere un pic de talent.

Şi cum nimeni nu se naşte învăţat, există cel puţin două lucruri pe care le pot face pentru a avea succes (pe lângă calitatea conţinutului, fireşte): să exersez, să exersez şi iarăşi să exersez, învăţând din experienţa mea şi încercând mereu să fiu mai bun decât am fost când am scris ultimul rând, ultimul paragraf, ultimul articol şi… să învăţ din experienţa altora.

Astfel, vă punem la dispoziţie aici două materiale extrem de utile, în care veţi găsi sfaturile celor ce au trăit deja experienţe decisive şi care au conturat pentru cei neexperimentaţi câteva reguli şi trucuri necesare pentru a scrie un articol ştiinţific de succes.

Extrapolând, ele vă vor folosi în aceeaşi măsură şi în redactarea lucrării de licenţă sau de dizertaţie sau în întocmirea unei prezentări sau a unui poster.

*Publish like a pro*

*How to write a research paper*

Recognize that writing is a long process. Find a mentor to guide and coach you.” Bill Nazaroff

Dacă veţi ţine cont de aceste reguli, veţi fi deja cu un pas mai aproape de finalizarea fructuoasă a unui astfel de proiect!

It’s worth the effort of sending your paper to the highest journals where it belongs.” Mark Hauber

Vă dorim mult succes!

Advertisements